Ølstilen Hveteøl inneholder kategoriene som er beskrevet under:
WEIZEN/WEISSBIER
Et tradisjonelt sydtysk hveteøl, med markant preg fra hveteølgjær.
Aroma: Svak til middels maltaroma, med karakter av fersk loff. Ingen humlearoma. Middels til kraftig nivå av fruktestere og fenoler. Fruktesterne er spesielt banan, men også sitron kan forekomme. Den fenoliske karakteren beskrives ofte som kryddernellik, med noter av muskat og kokt skinke. Svak aroma av gjær. Diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Halmgul til ravfarget med kraftig skum. Lett til kraftig tåkete.
Smak: Svakt til middels maltsmak, med karakter av fersk loff. Fraværende til svak bitterhet, uten smak av humlen. Svakt til kraftig nivå av fruktestere og fenoler. Kan ha en fruktaktig sødme.
Kropp: Medium til fyldig kropp. Høyt kullsyrenivå.
Eksempler: Weihenstephaner Hefe, Schneider Weisse Tap 1 Mein Blondes, Erdinger Hefe Weisse, Pinkus Hefe Weissen, Weltenburger Weissbier Hell, Haandbryggeriet Bavarian Weizen, Waldemars Hveteøl.
DUNKELWEIZEN
Det tradisjonelle sydtyske hveteøl, med innslag av mørkere malt.
Aroma: Svak til middels maltaroma, med karakter av fersk loff, karamell og lys sjokolade. Ingen humlearoma. Middels til kraftig nivå av fruktestere og fenoler. Fruktesterne er spesielt banan, men også sitron kan forekomme. Den fenoliske karakteren beskrives ofte som kryddernellik, med noter av muskat og kokt skinke. Svak aroma av gjær. Diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Kobberfarget til mørkebrun med kraftig skum. Lett til kraftig tåkete.
Smak: Svak til middels maltsmak, som kan ha karakter av ristet brød, fersk loff, karamell, sjokolade eller en smule lakris. Den ristede karakter er ikke en nødvendighet. Fraværende til svak bitterhet, uten smak av humlen. Svakt til kraftig nivå av fruktestere og fenoler. Kan ha en fruktaktig sødme.
Kropp: Medium kropp. Høy karbonering.
Eksempler: Erdinger Weissbier Dunkel, Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel, Weihenstephaner HefeWeissbier Dunkel.
BELGISK WIT
Tradisjonel belgisk hveteøl, brygget på umaltet hvete, med markant karakter av bitter-appelsinskall og koriander.
Aroma: Svak brødaktig aroma av hvete. Ingen humlearoma. Middels til kraftig duft av koriander og appelsinskall. Diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Lyst halmgul til halmgul med kraftig skum. Lett til kraftig tåkete.
Smak: Svak til middels smak av umaltet hvete. Svak bitterhet fra både humle og appelsinskall. Middels til kraftig smak av koriander og appelsinskall. Det kan forekomme noter av vanilje. Ølet skal være tørt og kan ha et innslag av melkesyre.
Kropp: Lett til medium kropp. Høy karbonering.
Eksempler: Lervig White Dog, Nøgne Ø Wit, Heoegaarden Wit.
WEIZEN BOCK
En sterk overgjæret øl, som kanskje kan sies å ta bocken inn i hveteølet.
Aroma: Medium til kraftig maltaroma, med karakter av brød, kjeks, karamell og sjokolade. Noter av banan og nellik kan være fra svak til kraftig. Humlearoma, DMS og diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Kobberfarget til brunsort. Lett til kraftig tåke.
Smak: Middels til kraftig, søt maltsmak, lett ristede noter kan forekomme. Noter av banan og nellik kan være svake til kraftige. Humlesmak og bitterhet merkes ikke. Varmende alkohol på svakt nivå.
Kropp: Medium til fyldig kropp. Middels til høy karbonering.
Eksempler: Schneider Aventinus, Erdinger Pikantus, Weihenstephan Vitus, Indslev Hvete Bock.
Kilde: Norbrygg.no