Artikler

Brygging av festivaløl hos Hogna brygg

Fredag 27. juni gikk turen til Kotsøy for brygging av årets festivaløl. Bryggerimester Ola Raphaug hos Hogna brygg tok godt i mot oss og vi fikk en liten omvisning i bryggeriet før vi tok til verket. Utover dagen fikk vi bidratt i hele bryggeprosessen. Malten må knuses før meskingen starter. Mange sekker må til på stort anlegg. …

Øl er best fra egne og rene ølglass

På Buvik ølfestival finner du skyllestasjoner med lunket vann slik at du kan skylle ut rester fra forrige smaksprøve. I tillegg vil det være mulig å skylle festivaløl-glasset i varmt vann på kjøkkenet en gang innimellom. [caption id="attachment_662" align="alignnone" width="840"] Rene ølglass dedikert til øl[/caption] I 2017 hadde v…

Intervju med bryggerimester Ola «Rødskjegg» Raphaug hos Hogna Brygg

Bryggerimester Ola Raphaug hos Hogna brygg.Bildet er tatt fra promovideo for BØF18. Hvem er Hogna brygg?Hogna Brygg ble startet opp høsten 2016 av fire ølentusiaster. Brygger for det meste øl i amerikansk stil, og tapper dette på boks og fat. Hva er deres «bestselgeren» og hva vil du anbefale av mat til den?For øyeblikket selges det …

Overgjæret øl – Ale

Øl brygget med gjær som trives best ved temperaturer runde 20 grader. Typisk for Ale er at den har mer fruktig karakter enn lager. BITTER er en engelsk type ale. Lett og lys. Ikke veldig søt. Serveres gjerne kort tid etter at gjæringen er ferdig og uten særlig kullsyre. Lyder ikke sitt navn, da den er uten særlig bitterhet. PALE ALE in…

Undergjæret øl – Lager

Øl brygget med gjær som trives best ved lave temperaturer(ca 10 grader). Gjæringen fortsetter på flasken. Verdens mest populære og mestselgende øl er den klassiske pilsneren. Opprinnelig kom pilsen fra Plzen vest i Tsjekkia, introdusert tilbake i 1842. TJEKKISK PILSNER er gylden og forfriskende, fyldig med en kremet skumtopp fra den sø…

Aroma i øl – hovedingrediensene

Bli kjent med malt Uten maltet korn blir det ikke øl. Det finnes mange typer malt som alle smaker litt forskjellig. Noen øl er laget på bare én malttype, mens andre kan være en kombinasjon av mange varianter. Pilsnermalt kan smake som kokt korn og lyst brød. Sjokolademalt kan smake karamell, nøtter og sjokolade. Krystallmalt kan smake…

Ølsmaker

TO GODE RÅD: Vær NYSGJERRIG og KJENN ETTER hva du smaker. Ølverdenen er stor med mye forskjellig. Ta sjansen og prøv noe nytt! SLIK PRØVER DU ØL 1 - SE Tipp glasset på skrå mot en lys bakgrunn så ser du fargen bedre. Fargen kan si noe om malten som er brukt, men ikke om kvaliteten på ølet. Noen øl er litt uklare, andre er klare…

Ølstil: Lys lager

Ølstilen Lys lager inneholder følgende kategorier: MODERNE LYS LAGER En lys karakterfull undergjæret øl med et markant bidrag fra humlen, alle humlesorter er tillatt. Aroma: Humlen skal være middels til kraftig. DMS og diacetylnivå fraværende til svakt. Farge/utseende: Halmgul til gylden. Kraftig skum. Klar til lett tåkete. Smak: Velhu…

Ølstil: Spesial øl

Ølstilen Spesial øl inneholder følgende kategorier: FRUKT/GRØNNSAKSØL En harmonisk forening av frukt/grønnsak og øl. Den grunnleggende øl skal følge en klassisk øltype og i konkurranser skal både øltype og tilsetning angis. Merk at de kommersielle bryggerier, og dermed eksemplene, sjelden går etter å treffe en spesifikk grunnleggend…

Ølstil: Syrlige øl

Ølstilen Syrlige øl inneholder følgende kategorier: GUEUZE LAMBIC Spontangjæret øl i karbonert utgave. Kompleksiteten og den originale rustikke karakter er vanskelig å sette ord på, og derfor anbefales det først og fremst å smake de klassiske eksemplene. Det brukes humle som er to-tre år gammel i bryggingen av lambic. Aroma: Den kompl…