Bli kjent med malt
Uten maltet korn blir det ikke øl. Det finnes mange typer malt som alle smaker litt forskjellig. Noen øl er laget på bare én malttype, mens andre
kan være en kombinasjon av mange varianter. Pilsnermalt kan smake som kokt korn og lyst brød. Sjokolademalt kan smake karamell, nøtter og sjokolade. Krystallmalt kan smake karamell, havrekjeks og honning. Hvetemalt kan gi assosiasjoner til kokt korn og blomster. Røket malt kan
smake som kaffe og tjære. Malt er sukkerkilden til gjæren som produserer alkoholen.
Bli kjent med humle
Øl må ikke inneholde humle, men de fleste gjør det. Humlen er en blomst som gir både bitterhet og aroma til øl. Det finnes hundrevis av forskjellige humlesorter som har forskjellige karakterer. Noen eksempler er Cascade som er en humle som gir et hint av sitrus og pasjonsfrukt. Brukes ofte som aromahumle i siste halvdelen av koketiden eller til tørrhumling. Ofte brukt i IPA og pale ale. Et annet eksempel er Saaz. En mild, kryddret og jordlig humle med et hint av kanel. Brukes ofte i lyse lagerøl. East Kent Golding er også en mild, kryddret og litt jordlig, men gir assosisjoner til Timian, Harpiks og blomster. Denne benyttes ofte i engelske ales som pale ale,
porter og stout.
Bli kjent med gjær
Gjærsoppen jobber hardt for å skape både kullsyre og alkohol, men gir også en del aroma. Hveteølgjær gir et preg av frukt og krydder, som minner
om banan og nellik. Belgisk alegjær gir en tydelig kryddret fruktighet, mens amerikansk alegjær gir en moderat fruktighet. Lagergjær gir derimot lite sødme og fruktighet. Konsentrasjon. Kontentrasjon handler om hvor
mye ølet smaker. Etter at du har svelget ølet, kjenner du etter hvor lang ettersmaken er. Kjenn etter preg av malt, aroma fra humle eller fruktighet. De fleste øl som har mye alkohol har også høy konsentrasjon da det brukes mer malt. Vil man ha humlearoma i et slikt øl, må man pøse på med
humle. Resultatet gir et enda mer intenst øl!